Adwords winstgevend maken met Joost van der Laan

Adwords winstgevend toepassen

De meeste Google bezoekers klikken op een organisch (gratis) resultaat. Google Adwords kan duur zijn voor zoektermen van professionele diensten, vanwege de massale concurrentie.

Maar Google Adwords is naast een professioneel advertentie medium ook een prima aanvulling op zoekmachine optimalisatie (SEO) en in veel markten zijn de kosten van Adwords laag en kan Adwords zeer winstgevend ingezet worden. En de leukste toepassing van Adwords is marktonderzoek.

Hoe kan je Google Adwords winstgevend gebruiken:

 • door Google Adwords goed te beheersen
 • als aanvulling op SEO
 • voor goedkope traffic building bij locale marketing
 • als marktonderzoek instrument

Adwords door Joost van der Laan

Google Adwords goed beheersen

Dit artikel is geen Adwords cursus. Maar het is belangrijk om te weten aan welke vijf criteria elke Adwords campagne moet voldoen:

 1. Zoektermen. Veel relevante en rendabele zoektermen met optimale CPC en CTR
 2. Advertenties. Sterke advertenties, die voortdurend worden getest en verbeterd op CTR
 3. Landing pagina. Een relevante en boeiende landing pagina met lage bounce rate
 4. Website. Een totale website met veel goede content een trechter naar de actie pagina
 5. Actie. Een actie pagina waar hoge conversie plaatsvindt van bezoeker tot klant

Bij elke stap in dit proces raak je bezoekers kwijt. Dus elke schakel in deze keten moet sterk zijn.

 

Adwords als aanvulling op SEO

Snel starten. Voor een nieuwe website kost het maanden om organisch een goede positie in Google te veroveren. Daarvoor moet je veel relevante content publiceren en intussen afwachten wat je concurrenten doen. Maar als een nieuwe website nog geen reputatie heeft opgebouwd bij Google, kan je met Adwords binnen 15 minuten op een van de eerste posities verschijnen.

Voor minder goed scorende zoektermen. Ook voor websites met een sterke Google reputatie en enkele goed scorende zoektermen kan Adwords helpen. Zoektermen die organische laag scoren, kunnen in Adwords hoog scoren met voldoende budget en een goede advertentie. Je kunt de landing pagina’s van die Adwords zoektermen verbeteren, en na verloop van tijd ook daar goede organische resultaten bereiken. Zo maak je Adwords overbodig.

Branding. Je kunt er ook voor kiezen om als merknaam zo sterk mogelijk voor de dag te komen in Google. Dan is een Google campagne naast de organische zoekresultaten een sterk marketing instrument. Vooral als nieuwe klanten zeer waardevol zijn voor het bedrijf.

 

Google Adwords voor goedkope traffic building bij lokale marketing

Weinig concurrentie. Adwords is relatief goedkoop voor bedrijven die locaal opereren, zoals fitness centra, notarissen, tandartsen en makelaars. Deze bedrijven hebben in hun markt een beperkt aantal concurrenten, die bovendien meestal geen kaas gegeten hebben van Internet Marketing.

Lokaal adverteren tegen lage kosten. Je kunt met Adwords locaal adverteren, zodat je met een beperkt dagbudget hoeft te werken. En de geringe concurrentie zorgt ervoor dat je kosten per klik (CPC) ook laag zijn. De voorbeelden die ik hierboven noem, hebben bovendien klanten met een hoge “life-time-value”, wat ik in het volgende voorbeeld zal uitleggen.

Voorbeeld fitness centrum. Mijn Adwords campagne voor een fitness centrum in Het Gooi kostte 10 cent per klik, bij een budget van 50 euro per maand. Gemiddeld leverde deze campagne 500 website bezoekers per maand op. Ongeveer 300 bezoekers waren extra; de overige bezoekers zouden via de organische resultaten ook op de website beland zijn. De conversie van website bezoeker tot klant was 3 %. Dus met een Adwords budget van 50 euro werden 9 nieuwe klanten binnengehaald. En de gemiddelde netto life-time-value van een fitness klant is 300 euro, dus het rendement van deze Adwords campagne was gigantisch groot.

De life-time-value van een fitness klant is de prijs van een maand abonnement, maal het gemiddeld aantal maanden lidmaatschap, minus de variabele kosten per klant. Deze life-time-value is minstens zo belangrijk voor een Adwords campagne als de kosten per klik (CPC) en de conversie van bezoeker tot klant.

 

Google Adwords als marktonderzoek instrument

Adwords is een prachtig hulpmiddel voor marktonderzoek. Bij elke opdracht – voor een nieuwe website of voor optimaliseren van een bestaande website – maak ik eerst een Adwords campagne. Ik verzamel zoveel mogelijk zoektermen, die met het onderwerp van de website te maken hebben. En ik maak een algemene advertentie en een algemene landing pagina.

Populaire zoektermen. Binnen enkele dagen wordt duidelijk wat de populaire zoektermen zijn, die veel door websurfers worden ingetikt. Dat zijn de onderwerpen waaraan je ruime aandacht moet geven op de website.

Clusters. Ik cluster alle zoektermen tot thema’s, zodat je een totaal beeld krijgt van alle zoekopdrachten per onderwerp. En je ziet welke woorden je het best kunt gebruiken in de content. Dit kan verrassingen opleveren die belangrijk zijn voor de SEO. Het blijkt dat websurfers meestal hun probleem intikken, terwijl eigenaren van websites het liefst schrijven over hun prachtige oplossingen.

Rendabele niches. De gemiddelde positie van de advertentie bij elke zoekterm maakt duidelijk, welke onderwerpen veel en welke onderwerpen weinig concurrentie hebben. De long-tail zoektermen binnen elke cluster geven inzicht in rendabele niches om verder te ontwikkelen. Je zoekt naar meervoudige zoektermen met een lage CPC en een hoge positie.

 

De drie kritische kengetallen van Adwords

Als je professioneel wilt werken met Google Adwords, zal je de volgende drie kritische kengetallen intensief moeten optimaliseren:

 • Kosten per klik (CPC)
 • Doorklik ratio (CTR)
 • Conversie

De CPC is de prijs die je betaalt voor elke bezoeker via Adwords aan je website. De hoogte van de CPC van een zoekterm is grotendeels afhankelijk van het aantal concurrenten, dat werkt met dezelfde zoekterm, en van de positie in Google. Hoe hoger in Google, hoe meer je betaalt. Je kunt je gemiddelde CPC verlagen, door de duurste zoektermen te schrappen, of door te kiezen voor een lagere positie in Google. In beide gevallen gaat het aantal bezoekers aan je website omlaag.

Echter de beste methode om je CPC te verlagen is door de CTR te verhogen. Google neemt genoegen met lagere opbrengsten per klik, zolang er maar veel websurfers op jouw advertentie klikken. Ook gaat je CPC omlaag, als je landing pagina kwaliteit heeft en goed aansluit bij de zoekterm en de advertentie.

De CTR is een zeer belangrijke kengetal van Adwords. Een boeiende advertentie op een hoge positie heeft meestal een hoge CTR. Je verhoogt de gemiddelde CTR door zoektermen met een lage CTR te schrappen en door je advertenties continue te splittesten.

De conversie van bezoeker tot klant vindt plaats op de actie pagina van je website. Omdat je bij Adwords betaalt voor bezoekers, is je conversie percentage extreem belangrijk. Als je 0,50 euro betaalt voor een bezoeker (heel normaal), en je conversie is 1 % (heel normaal), moet je minimaal 50 euro verdienen aan je klant om quitte te spelen! Dat lukt niet met een e-book van 17 euro.

 

Interesse? Bel Joost van der Laan:  06-53846927

J.W. van der Laan Marketing & Logistiek BV
Marketing4Professionals.nl

Prins Clauslaan 3
3852 DA Ermelo
Telefoon: 06-53846927 of 0341-561100
KvK nummer 320 56641, BTW nummer NL802737213B01